Bilister: Størst risiko for at ramme cyklister

Bilister: Størst risiko for at ramme cyklister
bestil tid white

Online booking

Bestil tid her

synshal white

Synshal nær dig

Find Synshal

priser white

Gode tilbud nær dig

Bilsynspriser

Cyklister ligger øverst på listen over udsatte, bløde trafikanter, viser undersøgelse blandt bilister. Særligt trafikkryds er farlige, oplyser Vejdirektoratet. Se Færdselspolitiets råd til sikker kørsel.

Glem alt om fræsende knallerter, batteridrevne elcykler og unge mennesker, der kommer susende på løbehjul. Det er såmænd cyklisterne, som har den gule førertrøje på, når det kommer til risiko for at blive påkørt i trafikken.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn blandt 1.601 bilister. I undersøgelsen blev bilisterne spurgt, hvilke bløde trafikanter de mener, der er størst risiko for at påkøre.

- Her peger tre ud af fire bilister - og klart flest - på cyklister, mens hver tredje - og næstflest - peger på folk på løbehjul. Herefter følger el-cyklister og fodgængere. Færrest, altså hver femte, sætter kryds ved knallertkørere og motionsløbere, siger Per V. Rasmussen, adm. direktør hos Applus Bilsyn.

Cyklister har flest personskader
Ifølge Danmarks Statistik var der sidste år 919 registrerede personskader blandt cyklister, mens samme skadestal for fodgængere og knallertkørere var henholdsvis 420 og 263. Tallene repræsenterer personskader, der bl.a. sker ved påkørsel af et personkøretøj. Blandt de alvorligste cykelulykker - der koster tab af menneskeliv - sker hver tredje på elcykel, oplyser Vejdirektoratet.

Så hvorfor er så relativt mange cyklister involverede i trafikuheld?

Kommer til skade i kryds
- Cyklisterne kommer alvorligt til skade i byerne. Særligt i kryds, hvor det kan være svært at orientere sig. Der er mange fodgængere, cyklister og biler, og tingene går hurtigt. Ringe sigtbarhed eller mørke er en af årsagerne til påkørsler på landeveje.

- Vores råd til cyklister og bilister er: vær synlige, orienter jer grundigt og sæt farten ned. Bilister må gerne løfte foden en gang ekstra fra speederen, især når det regner. Regn og modlys gør det svært at se ud af forruden, forklarer Marianne Foldberg, talsperson for trafikområdet i Vejdirektoratet.

Rigspolitiet: Sådan er du synlig
Hos Rigspolitiets nationale færdselscenter anbefaler man, at cyklister gør sig synlige ved hjælp af lys, reflekser og trafikvest, f.eks. i neongul. Cykelhjelmen er også obligatorisk.

- Og så skal cyklister forstå, at de ikke er udødelig og ikke skal tage chancer i trafikken. For man risikerer at blive overset.

- Rådene til dem bag bilrattet er at holde god afstand, passe på hastigheden og være opmærksomme på det uventede. Brug gerne et sekund ekstra på at orientere jer, siger politiassistent Christian Berthelsen hos Rigspolitiets.

Ikke mindst i efteråret hvor det bliver tidligere mørkt og endnu sværere at se.

 

- Hvor udsatte i trafikken er cyklister? Se tal fra Danmarks Statistik og Applus Bilsyn