Rekordvådt efterår er skidt for bilerne

Tjek rustbeskyttelse i vådt vejr
bestil tid white

Online booking

Bestil tid her

synshal white

Synshal nær dig

Find Synshal

priser white

Gode tilbud nær dig

Bilsynspriser

Rekordvådt efterår er skidt for bilerne

Den ekstraordinære mængde nedbør de seneste måneder øger risikoen for rust på bilens undervogn, svejsninger og samlinger. Tjek bilens rustbeskyttelse og vask bilen – under snavs kommer der ofte rust.

Det er ikke kun landmændenes marker, som i disse dage lider under det mest regnfulde efterår nogensinde. Også danskernes biler tager skade, forklarer Applus Bilsyn.

1 mio. biler holder udenfor
- Bilerne er konstant våde, når det regner så meget, som det gør lige nu. Fodtøjsfugtige måtter giver kondensvand inde i bilerne. Undersiden og skærmene bombarderes med vand. Og så har de omkring 1 million biler, der holder udenfor året rundt, ikke en kinamands chance for at tørre på grund af regnen, siger kvalitetschef, Paul Christensen, Applus Bilsyn.

Ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn blandt 1.591 bilister i november viser, at knap hver anden bilejer lader bilen holde bil udenfor året rundt. I Danmark er der 2,6 mio. personbiler.

Op mod 20 % forhøjet risiko
- Et forsigtigt estimat er, at risikoen for rust vokser med 10-20 procent i det her vejr. Rusten opstår i bilens undervogn, hvis bilens rustbeskyttelse ikke slutter helt tæt. Andre udsatte steder er alle de kanter og svejsninger, hvor metallet er bukket sammen. Derfor opstår der ofte rust ved bl.a. skærme, omkring håndtaget på bagklappen og for- og bagbroen, der holder hjulene.

Det danske efterår har ifølge Danmarks Meteorologiske Institut været det vådeste nogensinde. Den seneste rekord fra 1967 på 327 mm regn i løbet af september, oktober og november, blev for nylig slået, og det danske vejr er måske på vej til det vådeste år nogensinde, oplyser DMI.

Skulle regnvejret i de kommende måneder få følgeskab af slud og salt på vejene, kan det blive en ekstra katalysator for rust. Hovedparten af rustskader opstår om vinteren.

Vask bilen – rust under snavs
Derfor er det bedste råd at få kontrolleret bilens rustbeskyttelse. Bilens rustbeskyttelse bør efterkontrolleres hvert år - også selvom den normalt holder i tre-fire år.

- Vask desuden bilen løbende. Udover en tur i vaskehallen er det også nødvendigt at tørre snavs af ved gummilister og særligt der, hvor passagererne stiger ind. Rust opstår ofte under snavs.

- Er bilen ny og udstyret med plankeskjold på undervognen, der beskytter mod stenslag, sætter der sig ofte snavs fast i kanter og vanger. Det kan udvikle sig til rust, siger Paul Christensen.