Sådan undgår du omsyn

Sådan undgår du omsyn
bestil tid white

Online booking

Bestil tid her

synshal white

Synshal nær dig

Find Synshal

priser white

Gode tilbud nær dig

Bilsynspriser

Skal bilen synes for første gang? Sådan undgår du omsyn

Tusindvis af bilejere skal hvert år have bilen til syn for første gang. Se her gør det selv-listen til, hvordan du forbereder bilen og undgår omsyn.

Det der for de fleste garvede bilejere er en ren formssag, nemlig at tage bilen til syn, er for mange nye bilejere, der modtager en synsindkaldelse for første gang, ofte lidt af en udfordring.

Det forklarer Applus Bilsyn, som møder mange førstegangsbilejere, der frygter at dumpe til det første bilsyn på grund af risikoen for ekstraomkostninger.

Tjek selv bilen før bilsynet
Chancen for at bestå synet øges dog mærkbart i takt med, at man forbereder bilen hjemmefra inden synet, vurderer chef for sikkerhed og kvalitet hos Applus bilsyn, Paul Christensen.

- Omkring 1,2 millioner køretøjer indkaldes til periodisk syn hvert år, men hver anden bil godkendes i gennemsnit ikke. Det skal ses i lyset af, at en gennemsnitlig bil er ni år gammel, og derfor kører mange biler rundt med en eller flere skavanker. Derfor kan det betale sig, at man selv forkontrollerer bilen hjemmefra. Den hyppigste dumpefejl er fejl på lygterne. Ca. hver tredje bil over 10 år har fejl på for-, bag-, blink- eller nummerpladelyset, og denne fejltype overser mange bilister, fortæller han.

Til bilsynet kontrolleres blandt andet bilens styretøj, dæk, lygter, blinklys, reflekser samt bærende dele som blandt andet hjulophæng og støddæmpere. Herudover undersøger den bilsagkyndige miljømæssige forhold, som f.eks. kontrol af røg, kulilte og støj.

- Kører man i en dieselbil, så kør gerne en ekstra tur inden bilsynet, så motoren er godt varm. Det giver en mere retvisende miljøtest. Er bilen udstyret med et aftageligt anhængertræk, skal du huske at medbringe det til synet, for ellers bliver bilen ikke godkendt, siger Paul Christensen.

5 ting du selv kan tjekke

  1. ADVARSELSLAMPER: Kontrollér, at ingen advarselslamper i instrumentbrættet lyser under kørsel.
  2. LYGTER: Undersøg, om alle lygter lyser, også nummerpladelyset, og at glasset ikke er i itu.
  3. FORRUDE: Tjek forruden for stenslag og revner. Mindre stenslag uden for synsfeltet er tilladt. Fjern evt. løse genstande i forruden, som kan nedsættes udsynet, som f.eks. en mobilholder eller GPS. Kontrollér viskerbladenes gummi, de må ikke være mørnede eller stive. Tjek om sprinkleren virker.
  4. DÆK: Tjek om dækket er slidt skævt. Er det tilfældet, kan det indikere fejl på styretøj eller hjulophæng. Dækkene skal ifølge loven have mindst 1,6 mm slidbane, dog anbefaler Applus Bilsyn minimum 3 mm.
  5. SIKRING AF NUMMERPLADERNE: Tjek, at nummerpladerne er lovligt sikret med bolte og hætter.