Tre ud af fire forårsrengører bilen i disse uger

Tre ud af fire forårsrengører bilen i disse uger
bestil tid white

Online booking

Bestil tid her

synshal white

Synshal nær dig

Find Synshal

priser white

Gode tilbud nær dig

Bilsynspriser

 

Så er det nu! Bilejere svinger støvsugeren, vaskebørsten og rengøringskluden i marts og april, viser undersøgelse blandt 2.635 bilejere. – Men undervognsvask kan rive bilens rustbeskyttelse af, lyder advarslen.

Forårets komme er ikke blot synonym med erantis, solskin og lavere temperaturer - det er også her, at gør det selv-bilejere kommer ud og giver bilen en kærlig hånd.

Ny undersøgelse foretaget af Applus+ Bilsyn blandt 2.635 bilejere viser, at tre ud af fire bilejere giver bilen en forårsrengøring. 40 procent af bilejerne går i gang i marts, mens lige så mange venter til april. Tre procent tyvstartede allerede i februar, og så udskyder fem procent til engang i maj. Resten ved ikke, hvornår de gør det. Undersøgelsen er udført i slutningen af februar.

 

Knofedt sikrer bilens tilstand
- Forårsrengøring af bilen er for de fleste blot oprydning, vask og rens, men ikke desto mindre har den positiv betydning for bilens vedligeholdelse. Man kommer i gang med at rengøre bilen oven på vinteren og dermed fjerne salt og skidt, hvilket reducerer risikoen for rust. Er der slidskader såsom ridser i lakken eller decideret rust, kan man aktivt sørge for at udbedre skaderne. Al vedligeholdelse fastholder bilens materielle niveau og forlænger dens slidstyrke overfor rustangreb, siger John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus+ Bilsyn.

At bilejernes rengøring af bilen er af lettere karakter, fremgår klart af undersøgelsen.

Ni ud af ti nøjes med at vaske bilen, svinge støvsugeren og rengøre den indvendigt. Seks ud af ti er i mål på en-to timer.

Færre end hver tiende adspurgte tager bilen til en mekaniker eller bilsyn for at få tjekket bilens tilstand, udbedret skader eller påfyldt væsker af en professionel. Det lave antal skyldes formentlig, påpeger Applus+ Bilsyn, at de fleste ikke har så alvorlige skader. Dog er det vigtigt, at man får hjælp lige så snart behovet opstår, så skaden ikke udvikler sig, påpeger bilsynseksperterne.

Godt tidspunkt for rustbeskyttelse
Én ting kan man i stor udstrækning godt forebygge, og det er rust i bilens bund. Hver tiende får bilen rustbeskyttet i forlængelse af forårsrengøringen, og måske burde flere gøre det samme - flere ting taler nemlig for at vente til foråret med dette.

- Foråret er et godt tidspunkt at undervognsbehandle bilen, fordi den er slidt efter en vinter med salt og stenslag. Bilen er tør som en svamp og suger den fede rustbeskyttelsesolie til sig, og på den måde får man bremset klassiske vinterskader eller taget dem i opløbet, siger John Gantzhorn.

 

Undervognsskyl kan skade
Bilejere har i øvrigt fat i den lange ende, når de selv spuler bilen. Noget tyder nemlig på, at undervognsskyl i en vaskehal kan skade mere, end det gavner, fordi vaskedyserne er for tætte på bilen og ofte har for meget tryk på, hvilket kan rive rustbeskyttelseslaget af, oplyser PAVA, der rådgiver i rustbeskyttelse af bilen.

Hjemmesiden Bilpleje-guide.dk skriver, at undervognsskyl kan gå ud over el-komponenter på bilens underside, og så renser den ikke skærmkasserne ordentligt, fordi bilens hjul ganske enkelt sidder i vejen. Skal man rense skærmene for salt og skidt, er det bedre at bruge f.eks. en børste eller højtryksspuler, fordi man nemmere selv kan komme til, fremgår det.

 

Gør det selv-anbefalinger til forårsrengøring og vedligeholdelse af bilen

1.     Vask selv bilen: Udvendigt og indvendigt. Kom godt ind under bilen og skyld skærmkasserne, hvor der ofte sidder salt, skidt og småsten fra vinteren. Fjern alle pletter med olie, skidt og snavs, f.eks. i karme og døråbninger.

2.     Rengør indvendigt: Støvsug gulv, måtter og bilsæder, fjern pletter og snavs med en vaskeklud. Brug for eksempel almindeligt opvaskemiddel i en spand varmt vand. Ruderne vaskes udenpå OG indvendigt. Rens dashboard, gearstang, rat og alle hårde overflader og knapper, så bilen føles ren og frisk. Vask gerne beskidte sæder med en klud. Vil du være grundig, så tag evt. sæderne ud og vask dem med sæbe.

3.     Klimaanlæg: Tjek din airconditioning og klimaanlæggets øvrige funktioner. Er der ikke ordentligt blæs på, kan det skyldes et stoppet pollenfilter eller luftindtag. Køler anlægget ikke, kan årsagen være en utæthed og derved manglende kølemiddel. Rens gerne anlægget med en airconspray, der fjerner bakterievækst i luftkanaler og efterlader en frisk duft i kabinen.

4.     Hold øje med væsker: Kontroller bremsevæske, olier og vand. Se i din servicebog om udskiftningsintervaller for væskerne er overholdt, er de ikke det, så bestil tid på dit værksted og få dem skiftet.

5.     Sommerdæk: Forår er også tid til at få skiftet til sommerdæk, og er du gør det selv-mand, så husk at få justeret dæktrykket op. Vær også opmærksom på at mange dæk har en fast omløbsretning, så du ikke får monteret dem baglæns.