7 gode råd ved hjulskift

Skift selv hjul på bilen - Applus Bilsyn
bestil tid white

Online booking

Bestil tid her

synshal white

Synshal nær dig

Find Synshal

priser white

Gode tilbud nær dig

Bilsynspriser

Gør-det-selv-guide: 

1. Værktøj:

Det er en god idé at finde værktøjet frem inden du går igang. Du skal som minimum bruge en donkraft og en krydsnøgle eller momentnøgle. En momentnøgle sørger for, at man ikke kommer til at overspænde boltene. Det er især vigtigt, hvis bilen har alu-fælge.

Derudover anbefaler vi et par gode handsker, dækmærker eller dækkridt, en stiv børste samt fedt og hjulposer. 

2. Sikkerhed:

Det er vigtigt at bilen holder på et jævnt underlag, som ikke hælder. Sæt bilen i gear og træk håndbremsen, så du er sikker på, at den bliver holdende. Tjek også om slidbanen på hjulet er som den skal være. Minimumskravet er 1,6 mm i hele kørefladens brede, men vi anbefaler minumum 3 mm.

3. Tag hjulet af:

Husk at placér donkraften korrekt under bilen. På de fleste biler, er der på undervognen, små mærker eller hak, der hvor donkraften skal placéres.

Inden du løfter bilen fra underlaget, skal du løsne alle boltene på det hjul, som du skal skifte. Når det er gjort, kan du løfte bilen og tage hjulet helt af.

4. Skift korrekt:

Sæt dækmærker på hjulene, så du ved, hvor hjultet har siddet. Du kan også blot skrive på indersiden af dækket, hvor hjulet har siddet. Fx "HF" for Højre Forhjul, "VB" for Venstre Baghjul osv. Det er vigtigt, fordi du enten skal sætte hjulene på samme plads, næste gang du skifter sommer-/vinterhjul. Eller roterer hjulene, så forhjul og baghjul i samme side skifter plads. Gøres det ikke, bør du få sporet hjulene på et værksted.

5. På med hjulet:

Inden du spænder hjulet fast, bør du fjerne skidt fra boltene og fra monteringsstedet. Brug en stiv børste. Giv evt. boltene lidt fedt inden du skruer dem på igen. Det kan modvirke, at de sætter sig så godt fast, at det bliver svært at skrue dem af igen efter 5-6 måneders vejr og vind.

Kontroller om hjulene har en specifik omløbsretning. Har hjulene det, vil der være en pil på siden af dækkene, som viser rulleretningen, når bilen kører fremad.

Skru alle hjulboltene fast på med fingrene mens hjulet stadig er hævet fra underlaget. Sænk derefter hjulet så meget at det ikke kan rotere, når du krydsspænder dem. At krydsspænde boltene betyder at du kan spænde dem på kryds. Start fx med boltene øverst til venstre, og spænd så boltene nederst til højre osv. Brug gerne en momentnøgle, så de ikke overspændes. Hvilket moment boltene skal spændes ved, kan du få oplyst der, hvor hjulene er købt.

6. Efterspænd:

Når du har kørt ca. 100 km, så tjek at alle boltene stadig er spændt som de skal. Er en af boltene løse, så spænd efter.

7. Opbevaring:

Husk at rengøre hjulene inden du lægger dem væk for sæsonen. For at lette arbejdet kan du bruge fælgrens og en fælgbørste, så du kan komme ind i alle krogene. Mærk hjulene med dækmærker eller dækkridt og opbevar dækkene i dækposer, for at skåne dem mod ridser og snavs.